Категорії
Без категорії

Музей-квартира Н.В.Суровцової

Умань – туристичне, музейне містечко. Дивовижний дендропарк «Софіївка», архітектура старих будівель, історичні місця, музеї – скільки цікавого можна побачити в старовинному місті! А скільки історичних подій, приємних і, часом, жахливих моментів людства мали тут місце. А ще більше – визначних постатей, які народилися, творили або відвідували цей мальовничий куточок!

Одним із наймолодших музеїв міста є відділ Уманського краєзнавчого музею – Музей-квартира Н.В.Суровцової, громадської діячки і письменниці, багаторічного політв’язня, поліглота, перекладача, легендарної жінки з чистим і добрим серцем, відкритою душею, з багатим внутрішнім світом, завжди привітної, незламної оптимістки, справжньої інтелігентки.

Пам’ять і шана втілилися у меморіальному музеї рівно через 20 років після смерті Надії Віталіївни. 30 вересня 2005 року музей відчинив свої двері для відвідувачів. Відкриття музею здійснилося завдяки Уманській міській раді, спадкоємцю Дмитру Калюжному, який передав особисті речі Надії Віталіївни у фонди Уманського краєзнавчого музею, та кропіткій праці  співробітників  Уманського краєзнавчого музею, зусиллями яких оформлено експозицію музею-квартири, науково систематизовано документи, епістолярну та творчу спадщину письменниці.

Експозиція закладу знаходиться у житловому будинку по вулиці Воїнів-Інтернаціоналістів, 8а, неподалік від центру міста і представлена  двома залами, в одному з яких експонуються документи та фото періоду  життя і творчості Надії Суровцової, а в іншому відтворено інтер’єр її помешкання. У музеї створена меморіальна кімната Н.В.Суровцової, де експонуються речі, які оточували її протягом життя. Серед експонатів музею-квартири значне місце займає бібліотека Надії Віталіївни (близько 500 книг, журналів та брошур), її переписка. Велику цікавість викликає зібрання картин, яке було подароване їй друзями та знайомими. Серед картин представлені  роботи уманських художників Б.Піаніди, А.Яреська, Б.Яцюка, Г. Турчака, майстринь декоративного розпису – сестер Гоменюк. Основну експозицію складають фотодокументи, які розповідають про всі етапи життєвого шляху діячки: дитячих років, періоду навчання у Санкт-Петербурзі, роботи в Міністерстві закордонних справ УНР, періоду змушеної еміграції, років арешту та заслання, життя і діяльності після повної реабілітації.

Особисті речі Надії Віталіївни, нехитрий побут та численні документи того часу переносять відвідувачів у минуле століття, змушують задуматися над страшними подіями політичних репресій та необхідністю збереження вікових національних традицій українського народу.

Кожного року експозиція музею поповнюється новими експонатами та цікавими фактами з життя господині цього скромного помешкання.

Незважаючи на молодий вік музею, в ньому побувало вже багато відвідувачів з різних міст України та іноземців.

Двері, колись затишного будиночка, нині музею відчинені для всіх бажаючих і небайдужих до історії і долі рідного народу та його перлин.

Відвідувачі зворушені долею і силою волі цієї мужньої жінки.

Людмила Терлецька

Уманський краєзнавчий музей

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *