Категорії
Без категорії Публікації працівників

Торгові ряди: як змінювалась будівля впродовж століть

(до 240 річчя будівництва Торгових рядів (вул. Небесної сотні,  47)

Старий базар на цьому місці існував ще на початку ХІХ ст. Під час буремних подій 1917-1921 років значна частина торгових лавок була знищена. Згодом на колгоспному ринку поставили дерев’яні  прилавки, деяка частина яких була з накриттям. Географічне розташування продовольчого ринку привʼязане безпосередньо до памʼятки архітектури «Торгові ряди» (міська ратуша). Перші свідчення і плани, що стосуються торгових рядів в Умані, документально підтверджені кінцем ХVIII ст. В Центральному державному історичному архіві України в м. Києві знаходиться креслення плану уманської ратуші. Згідно з цим планом будівля зберігала загальну для даного типу структуру замкнутого прямокутника з внутрішнім двором. За планом 1780 р. вона мала чотири кутові вежі та другі поверхи над двома в’їзними воротами. З підвалів під будівлею йшли підземні ходи. Основна торгівля велась у внутрішньому дворі, в центрі якого було збудовано кам’яні лавки. Таке планування будинків для торгівлі відноситься до періоду будівництва дворів-фортець кінця XVII – початку XVIII ст. і зустрічається дуже рідко. В архіві Потоцьких є рапорти за 1782 р. про хід будівництва. Роком заснування ратуші багатьма дослідниками вважається дата будівництва цих торгових рядів. Проте в 1838 – 1839 рр. стара будівля дуже часто перебудовувалася. У 1852 – 1853 рр. у двох відділеннях гостинного двору (східна частина) у звʼязку з відсутністю в місті будівлі міської в’язниці утримували деяку кількість арештантів.

Під час огляду цієї будівлі архітектором Фурманом у 1851 році він зазначив, що старий гостинний двір в Умані знаходиться в аварійному стані і рекомендував знести цю будівлю, позаяк вартість її ремонту і сума, яку потрібно було б витратити на повну відбудові гостинного двору, були приблизно однаковими. Проте місцева влада тривалий час не вживала ніяких конкретних заходів у цьому приміщенні. Лише після того як під час пожежі  1857 року гостинний двір було значно пошкоджено, врешті 8 березня 1860 р. розпочалися відновлювальні роботи (оштукатурювання, фарбування даху, труб тощо), після чого у 1861 р. було складено детальний опис торгових рядів.

Під час перебудови обабіч торгових рядів було проведено вулицю (Миколаївську). Виправлена споруда була передана у відання Ратуші (з 1861 року – міської Думи). В подальшому лавки гостинного двору здавались в оренду. У 1863 році кутові вежі та другі поверхи на входах були зняті.

Напередодні Другої світової війни у підвальних приміщеннях знаходився архів міського управління. У 1952 – 1953 рр. будівля належала Управлінню ринків м. Умані,  було проведено ремонт даху і трьох кутових секцій. Враховуючи державне значення й унікальність пам’ятки архітектури, Торгових рядів, ця споруда взята під охорону держави і їй надано охоронний номер № 1712. У 2002 – 2003 рр. було проведено реконструкцію споруди. З квітня 2013 р. всередині ратуші розпочалися роботи з оновлення існуючих там торгових рядів. Зараз ця споруда представляє собою прямокутне кільце з двома бічними арочними проїздами.

Володимир Шварцман,

науковий співробітник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *