Категорії
Без категорії Публікації працівників

Українські поштові марки доби визвольних змагань 1917-1921 років

На початку XX ст. в Україні склалися умови для створення власної держави. З утворенням 17 березня 1917 р. у Києві Центральної Ради та проголошенням 20 листопада Третім Універсалом Української Народної Республіки перед новою владою постало одне з надзвичайно складних завдань ‒ створення власної символіки, знаків суверенітету, грошової системи. Питання про випуск українських грошей і поштових марок стало нагальним для Центральної Ради в процесі українського державотворення.

У березні 1918 року в Україні виникла нова грошова одиниця – гривня, що становила половину карбованця і ділилася на 100 шагів. На зворотному боці кожної купюри був нанесений тризуб.

Марки-шаги було виготовлено у київській друкарні В. Кульженка, їх друкували на тонкому картоні з написом на звороті «Ходять нарівні з дзвінкою монетою». Кількість виданих марок цієї серії точно невідома. Малюнки марок були виконані Антоном Середою (номіналом 10 і 20 шагів) та Георгієм Нарбутом (номіналом 30, 40 і 50 шагів).

Георгій Нарбут
Антон Середа

Розмінні марки виготовлялись типографським методом із подальшим нанесенням зубцювання за допомогою перфораційної машини.

Ідея того, щоб українська розмінна монета «марка» отримала назву «шаг», належала Михайлу Грушевському. Саме він неодноразово зазначав, що при розробці української грошової системи необхідно покладатися на історичну традицію: із зображенням тризубу (10 і 40 шагів), українця (20 шагів) та українки (30 шагів), оформлення рослинним орнаментом (50 шагів). На марці у 30 шагів була зображена жіноча голова, прикрашена віночком з квітів і розташована у рамках восьмикутника. На всіх п’яти марках містився напис «Українська Народня Республіка».

Щоправда, на той час, коли марки-шаги з’явилися в обігу, Української Народної Республіки вже не існувало, а на зміну їй 29 квітня 1918 року постала Українська Держава на чолі з гетьманом Павлом Скоропадським. В1919 р. уряд С. Петлюри продовжував друкувати марки в Кам’янці-Подільському та в 1920 р. у Станіславі.

Розмінні марки-шаги значно полегшили проблему нестачі дрібних грошей у розрахунках населення та виконали попередньо покладену на них функцію. Офіційно марки-гроші знаходились у поштовому обігу на території України протягом 1918 р. і були ліквідовані як платіжний засіб радянською владою. Утім, їх використання в поштовій справі продовжувалось на території України до 1920 р. як марки на конвертах, і як гроші.

У фондовій колекції Уманського краєзнавчого музею зберігається філателістична колекція, серед якої поштові марки України посідають вагоме місце. В експозиційному залі «Уманщина у часи Української Національної Революції 1917-22 рр.» представлено 5 розмінних марок-шагів доби визвольних змагань.

Володимир Шварцман,

науковий співробітник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *