Категорії
Без категорії Публікації працівників

Хліб – всьому голова

(85 років тому вступив до ладу хлібозавод,

тепер – ТОВ «Умань Хліб Трейд»)

Підприємство «Умань Хліб Трейд» має і звитяжну, і трагічну історію. Будівництво хлібозаводу в м. Умань розпочалося у 1933 році і було завершено у вересні 1935 року. Через два місяці 1935 року хлібозавод виведено на проектну потужність – з цієї дати і почався відлік його виробничого життя і діяльності.

Новозбудований хлібозавод являв собою зразок хлібопекарської промисловості з просторими світлими цехами, хорошими умовами праці та високою санітарною культурою.

Під керівництвом директора Х. Фарбера на ньому працювало 150 осіб, вироблялось 45 тонн хліба на добу.

Чорну сторінку в історію підприємства вписала Друга світова війна: зруйнована хлібопекарня, виведено з ладу все технологічне обладнання. Відбудова заводу (1944 – 1948 рр.) під керівництвом директорів Зайцева, Виночинського, Цейтліна, Петрова, Вишневецького завершилася його оновленням та розширенням матеріально-технічної бази, що дало можливість збільшити виробничу потужність та підвищити якість продукції.

Знаменним для підприємства став 1966 рік, впродовж якого стали виготовлятися багато виробів, які майже 50 років користуються великим попитом серед покупців.

З 1983 року Уманський державний хлібокомбінат входить до складу Черкаського об’єднання хлібопекарної промисловості.

У липні 1995 року Кабінет Міністрів України затвердив рішення про приватизацію комбінату. У квітні 1998 року підприємство було приватизоване і створене акціонерне товариство «Уманьхліб», надійність якого перевірена часом.

Підприємство – лауреат Всеукраїнського конкурсу якості 2002 року, учасник виставки хлібобулочних і кондитерських виробів «Євро – 2002» в Парижі. Щороку продукція ТОВ «Умань Хліб Трейд», яке очолює комерційний директор Кисіль Віталій Анатолійович, отримує нагороди на різноманітних конкурсах, в тому числі й міжнародних, гідно оцінена у Франції та Голландії. Рішенням Асоціації ділових кіл України, товариство занесено у реєстр провідних підприємств України в номінації «Харчова промисловість».

Зараз успішно вдосконалюється технологія виробництва, впроваджується нове обладнання, підвищується якість та асортимент продукції, яка заслужено користується попитом у споживачів міста та прилеглих районів Черкаської, Кіровоградської, Вінницької та Одеської областей.

Цікавий факт для уманців! Вперше в історії України кондитери «Уманьхліб» створили торт вагою 350 кілограмів. За два дні було зроблено близько 300-т кілограмів бісквіту.  Аби прикрасити  торт кондитери витратили півсотні кілограмів крему із згущеного молока. Торт прикрасив лозунг «Україна в нас одна».Розміри солодкого шедевра — 2,3 на 2,5 метра. За підтримки Асоціації виробників молока (АВМ), проекту «Я люблю Умань» у центральному сквері міста кожен бажаючий міг спробувати цей кондитерський витвір. Привезли торт на евакуаторі, люди чекали його з першої години дня, займаючи місця поближче до епіцентру подій.

Окрім весільних тортів та печива, є і короваї. Коровай для весілля печуть за давніми рецептами. Короваї випікають у четвер. Адже за традицією їх можна пекти тільки у четвер та суботу. Це дуже відповідальна робота. Будь-хто випікати чи оздоблювати коровай не може. Є кілька майстринь, які це роблять. За тістом потрібно ретельно дивитися, щоб гарно підійшло. Та й думки, настрій у майстринь мають бути відповідні. Від короваю залежить щастя молодої сім’ї. Оздоблення завжди вибирають у народному українському стилі. Квіточки, листочки, пташок — усе роблять вручну.

Багаторічний шлях підприємства вимощений невтомною працею, багато зроблено, але найбільші звершення – попереду.

Володимир Шварцман

науковий співробітник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *