Категорії
Без категорії Публікації працівників

ЧОРНОБИЛЬСЬКА ТРАГЕДІЯ. УМАНЧАНИ-УЧАСНИКИ ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ АВАРІЇ

До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Сергій Кравцов

науковий співробітник

науково-дослідного відділу

Уманського краєзнавчого музею

Вибух на Чорнобильській атомній електростанції 26 квітня 1986 року призвів до найбільшої техногенної катастрофи в історії людства.

Чорнобильська катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

З перших днів страшної трагедії в числі перших ліквідаторів аварії були і наші земляки, мешканці Умані і Уманщини. На жаль, все менше залишається учасників тих подій, але пам’ять про них живе в людських серцях і душах, речах і світлинах, які вони ще зберігають.

Троє ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС перед штабом оперативної групи Цивільної оборони СРСР. В центрі уманчанин підполковник Плахотнюк Віктор Радіонович. З фондів Уманського краєзнавчого музею.

Після здобуття Україною незалежності, гостро і актуально повстало питання збереження пам’яті про події, людей, які, ризикуючи власним життям, першими почали боротьбу за порятунок населення, піднялись на боротьбу за приборкання смертоносної  радіації.

Момент роботи на вузлі зв’язку, звідки йшло управління ліквідацією наслідків аварії. З фондів Уманського краєзнавчого музею.

У 1986 році була встановлена Чорнобильська зона відчуження — заборонена для вільного доступу територія, що зазнала інтенсивного забруднення довгодіючими радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Вона встановлена після евакуації населення із 30-кілометрової зони навколо станції. Площа території — 2576,9 квадратних кілометрів. У зоні відчуження, а також зоні обов’язкового відселення припинена діяльність місцевих рад.

Три ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС. Перший праворуч уманчанин Черненко Сергій Володимирович. З фондів Уманського краєзнавчого музею.

Постійна зміна ситуації на цих територіях, а також людей, які ліквідували наслідки аварії, особливо в перші дні і неділі, потребували і значного покращення ведення статистики, яка навіть спочатку приховувалась, приховувались і масштаби трагедії.

Враховуючи ці та інші обставини, 26 квітня 1992 року було  створено Національний музей «Чорнобиль». Головною  метою  музею стало архівування, збереження та оприлюднення історії ядерної аварії на Чорнобильській АЕС як найбільш важкої радіоекологічної катастрофи ХХ століття, наслідки якої не мають аналогів і відрізняються від інших відомих у світі природних та техногенних катастроф.

 Чорнобиль 1986 рік. Перед нарадою оперативної групи КВО(Київський військовий округ), перший праворуч – учасник бойових дій, ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС, полковник Микола Максимович Полівода. З фондів Уманського краєзнавчого музею.

Згідно даних із статті «Інформаційні матеріали до річниці аварії на Чорнобильській АЕС», яка була  опублікована на сайті  Українського інституту національної пам’яті, за 14.04.2020 рік , підкреслюється: «Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу. На долю Білорусі припало близько 60% шкідливих викидів. Від радіаційного забруднення сильно постраждала також і Росія. Потужний циклон проніс радіоактивні речовини територіями Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегіі, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгії».

Слід підкреслити ще і таку деталь – Чорнобильська АЕС розташована на відстані 18 км на північний захід від міста Чорнобиля, 16 км на південь від кордону з Білоруссю і близько 110 км на північ від Києва.

14 грудня в Україні традиційно проводиться День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Ця пам’ятна дата була затверджена Указом Президента України 10 листопада 2006 року. Саме 14 грудня офіційно повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС.

День започатковано в Україні згідно з Указом Президента України «Про День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» від 10 листопада 2006 року № 945/2006: «…з метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та на підтримку ініціативи громадських організацій і Міністерства праці та соціальної політики України…».

У цій статті ще раз повернемося до тих трагічних днів квітня 1986 року і згадаємо наших земляків, які і в подальшому виконували свої службові обов’язки.

Згідно офіційних даних, сьогодні у нашому місті проживає 634 постраждалих в наслідок аварії на Чорнобильській АЕС, з них 382  учасники ліквідації І-ІІІ категорії, з яких – 128 осіб з інвалідністю, 252 потерпілих. Втратили годувальників 67 сімей чорнобильців.

Момент робочої наради по дезактивації території ЧАЕС. З указкою в руці уманчанин Заєленчець Валерій Олексійович. З фондів Уманського краєзнавчого музею.

Цього року, а саме 26 квітня 2021 року, біля пам’ятника «Чорнобиль 1986» відбувся мітинг, присвячений 35-им роковинам Чорнобильської катастрофи за участі керівництва міста, учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, вдів померлих ліквідаторів аварії на Чорнобильскій АЕС, представників громадських організацій ветеранів та чорнобильців, навчальних закладів міста. Вела мітинг начальник управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Галина Кучер.

Пам’ятне для чорнобильців дерево-хрест  – символ аварії на ЧАЕС і кладовище(цвинтар) на якому знаходяться могили партизан, яких нацисти знищували під час Другої світової війни. Згодом  про сосну знову згадали, коли увічнили її на іконі Чорнобильський Спас, яка зберігається в Ільїнському храмі, як пам’ятник двох трагедій нашого народу – Другої світової та Чорнобильської катастрофи.

Ця інформація була розміщена на сайті Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, в якій, зокрема, підкреслювалось:

«Під час мітингу міський голова Ірина Плетньова вручила ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: Почесні грамоти виконавчого комітету Уманської міської ради з сертифікатами на отримання матеріальної допомоги за кошти бюджету Уманської міської територіальної громади, Подяки міського голови та Почесні грамоти управління праці та соціального захисту населення. Спільно з головою міської організації «Союз Чорнобиль України» Березовським Ю.Т. вручено Пам’ятні ордена та медалі Всеукраїнської громадської організації осіб з інвалідністю «Союз Чорнобиль України»: «35 років з дня аварії на Чорнобильській АЕС», «За заслуги», «За розбудову України», «За плідну працю на землі», «Знання, душу, серце – людям» та відзнаку «За розвиток українського спорту».

Ікона Чорнобильський Спас, яка зберігається в Ільїнському храмі. На Іконі зображено легендарне дерево.

На мітингу зі словами вшанування подвигу учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та пам’яті померлих чорнобильців виступили голови громадських організації: «Союз Чорнобиль України» Березовський Юрій Трохимович, міської ради ветеранів міста Безсмертний Олександр Іванович та Уманської міськрайонної Спілки ветеранів Афганістану, депутат Уманської районної ради Зайченко Олег Володимирович.

26 квітня 2021 року, мітинг, присвячений 35-им роковинам Чорнобильської катастрофи за участі керівництва міста, учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.  Фрагмент виступу голови міської організації «Союз Чорнобиль України» Березовського Ю.Т.Фото із сайту Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради.

В рамках цієї дати в місті проведено конкурс на кращий малюнок «Чорнобиль очима дітей». За результатами конкурсу визначено переможців, яких на мітингу нагороджено Почесними грамотами Уманської міської організації ВГОІ «Союз Чорнобиль України» та грошовими винагородами, водночас відзначено Почесними грамотами вчителів, які підготували дітей до конкурсу.

Урочистий мітинг завершено вшануванням пам’яті загиблих та померлих ліквідаторів аварії – хвилиною мовчання, покладанням квітів до пам’ятника «Чорнобиль 1986». Священики різних конфесій провели панахиду за померлими ліквідаторами Чорнобильської катастрофи».

Знімемо шапки і низенько схилимось на знак поваги і вшанування перед тими людьми, які першими виступили, ризикуючи своїм життям, зробили перші кроки у боротьбі із найбільшою техногенною катастрофою в історії людства.

Пам’ятник ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС – «Чорнобиль 1986»,  який було відкрито 13 грудня 2013 року. З фондів Уманського краєзнавчого музею.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *