Категорії
Без категорії Публікації працівників

МІСТА-ПОБРАТИМИ УМАНІ ДЕВІС – МІСТО СПОЛУЧЕНИХ ШТАТІВ АМЕРИКИ

ЧАСТИНА ПЕРША

Сергій Кравцов

науковий співробітник науково-дослідного відділу

Уманського краєзнавчого музею

Серед міст-побратимів і серед міст з якими співпрацює сьогодні Умань, американське місто Девіс, в штаті Каліфорнія, займає одне з найважливіших місць.

                Згідно інформації про міжнародні зв’язки Умані, що розміщена на сайті Виконавчого комітету Уманської міської ради, початком обміну делегаціями між містами Девіс(США) і Умань(Україна) став червень 1987 року.


Герб міста Девіс. Єдине місто в Сполучених Штатах Америки, яке на логотипі міста має зображення велосипеда з високими колесами. Гасло-девіз: «Місто всіх речей правильне і відповідне!»

                 У липні 1988 року, в Сполучених Штатах Америки,  у місті Девіс було підписано довгостроковий договір про співробітництво.

                З’явилося  чимало цікавих проектів, а саме:

  • стажування підприємців і працівників органів місцевого самоврядування;
  • учительський обмін;
  •  програма з надання фінансової підтримки міській медицині;
  • започаткування стипендії Стена Форбса для студентів-сиріт Уманського державного аграрного університету;
  • взаємне стажування викладачів та студентів Уманського та Каліфорнійського аграрних університетів;
  • участь у програмі “Жінки в політичному житті”.
Галина Михайлівна Кучер – учасниця українсько-американського проекту «Жінка в політиці»,  м. Девіс(США) 2000, рік. З фондів Уманського краєзнавчого музею.

Так як місто Девіс знаходиться в штаті Каліфорнія, то,  звичайно, спочатку слід коротко розповісти саме про цей штат.

          Каліфорнія (англ. California) — штат, що охоплює південну половину західного узбережжя Сполучених Штатів, найбільший американський штат за населенням і третій за площею. Столиця Каліфорнії — Сакраменто, найбільш населене місто — Лос-Анджелес.

          Слід відразу підкреслити, що туристична індустрія займає одне з провідних місць в економіці штату. Туризм входить до п’ятірки найбільших галузей по зайнятості населення.

Розташування штату Каліфорнія на карті Сполучених Штатів Америки.

          Територія Каліфорнії була відкрита в1535 році морською тихоокеанською експедицією кастильського конкістадора і першовідкривача, завойовника Мексики, генерал-капітаном Нової Іспанії (1521—1524) Ернаном Кортесом.

          13 травня 1846 року почалася війна між Сполученими Штатами і Мексикою.

          Після Американо-мексиканської війни 1846-1848 років цей регіон був поділений між Мексикою і Сполученими Штатами.

          Ще під час війни, 14 червня 1846 року проголошена Каліфорнійська республіка (також, Республіка ведмежого прапора) — держава в Північній Америці, проголошена переселенцями із США.

Необізнані про це американські колоністи, що проживали в Каліфорнії, саме 14 червня 1846 року  почали бунт, за ініціативою капітана Джона Чарльза Фремонта проти Мексики. Повстанці ув’язнили мексиканського коменданта Північної Каліфорнії і проголосили незалежну Каліфорнійську республіку зі столицею в Сономі. Президентом республіки став Вільям Ід. Його правління тривало 25 днів.

Округ Йоло штату Каліфорнія і розташування міста Девіс на карті Сполучених Штатів Америки.

          23 червня капітан Джон Чарльз Фремонт прийняв командування над збройними силами нової республіки, що нараховували 60 солдатів.

          7 липня в Каліфорнії висадився американський флот, який повідомив про війну між Сполученими Штатами і Мексикою. Через два дні, 9 липня, повстанці прийняли рішення про ліквідацію республіки і включення утвореного в ній Каліфорнійського батальйону під командуванням капітана Джона Фремонта у війну з Мексикою на боці Сполучених Штатів. Комодор Військово-морського Флоту США Джон Дрейк Слоат висадився в Сан-франциській затоці — і оголосив цю територію власністю США.

ПРАПОР штату Каліфорнія. Поширена назва у суспільстві – «Золотий Штат» (англ. The Golden State). Гасло-девіз: «Еврика!». Пісня штату: «I Love You, California».

          Згодом,  американський військовий, дослідник Джон Чарльз Фремонт став навіть першим кандидатом від Республіканської партії на посаду президента США, на платформі відміни рабства. Газети того часу дали йому прізвисько «Великий Дослідник».

          З відкриттям у цих місцях золота, у 1848 році  почалася так звана «Золота лихоманка», яка посприяла зростанню чисельності населення Каліфорнії .

          Прапор республіки послужив зразком прапора штату Каліфорнія, а його оригінал був знищений під час землетрусу у Сан-Франциско в 1906 році.

          Американська частина, Верхня Каліфорнія, стала 31-м штатом США в 1850 році.

          Завершення будівництва першої трансконтинентальної залізниці в 1870-х роках привело до вибухового зростання населення. Переселенцям подобався клімат, чудово відповідний для життя і сільського господарства. З 1950 року Каліфорнія стала найбільш населеним штатом США, яким і залишається до сьогоднішніх днів.

          Каліфорнія мала, згідно даних на 2005 рік,  сьому найбільшу економіку у світі, не рахуючи США.

ГЕРБ штату Каліфорнія. Поширена назва у суспільстві – «Золотий Штат» (англ. The Golden State). Гасло-девіз: «Еврика!». Пісня штату: «I Love You, California».

          Штат Каліфорнія — також центр декількох істотних економічних областей, як, наприклад Голлівуд (розвага), каліфорнійська Центральна долина (сільське господарство), Кремнієва долина (комп’ютери та високі технології), і винні області –  Санта-Барбара і Північна каліфорнійська Винна Країна (вино).

          А шанувальники всесвітньо відомого кіноактора Арнольда Шварценеггера, звичайно повинні знати, що їх любимий герой кінофільмів, з 2003 по 2011роки  був  губернатором штату Каліфорнія.

          Головна система науково-дослідних університетів — це Каліфорнійський університет (University of California), де зараз працює більше Нобелівських лауреатів, ніж у будь-якій іншій установі світу, і який вважається найкращою суспільною університетською системою світу.

Герб Університету Каліфорнії у Девісі (англ. University of California, Davis; скорочення UC Davis) — громадський дослідницький університет в США, один з 10 кампусів Університету Каліфорнії, та третій за розміром після Університету Каліфорнії в Лос-Анджелесі (UCLA) та Університету Каліфорнії Берклі(UC Berkeley).
У 2005 році займав 14 місце серед публічних університетів США згідно U.S. News & World Report.

          Система Університету Каліфорнії складається з дев’яти частково незалежних університетів чи кампусів: у Берклі, Лос-Анджелесі, Сан-Дієго, Девісі, Санта-Барбарі, Санта-Крусі, Ірвайні, Ріверсайді та Мерседі.

          Крім Університету Каліфорнії система вищої освіти включає другу велику систему університетів — Університет штату Каліфорнія (анг. California State University), систему Громадських коледжів (англ. Community colleges), та приватні університети, такі як Стенфордський (англ. Stanford University), Клермонтський коледж, Університет Південної Каліфорнії (англ. USC) та Каліфорнійський технологічний інститут (англ. Caltech).

          Американське місто Девіс розташоване в окрузі Йоло штату Каліфорнія, 18 км на захід від Сакраменто, 113 км на північний схід від Сан-Франциско, 619 км на північ від Лос-Анджелеса, на перехресті державної магістралі. Сусідні міста – Діксон, Вінтерс, Вудленд і Західний Сакраменто. Девіс лежить у долині Сакраменто, північній частині Центральної долини, в Північній Каліфорнії, на висоті 16 метрів над рівнем моря. Місцевість рівна, що допомогло Девісу стати відомим центром для велосипедистів.


Знак відзнаки Уманської міської ради «Почесний громадянин м. Умань». Відзнака започаткована рішенням Уманської міської ради від 15 серпня 1996 року № 3.1 – 10/22. З фондів Уманського краєзнавчого музею. Фото Сергія Кравцова.

          Девіс внутрішньо розділений двома автострадами («державною дорогою  – «80» та трасою штату – «113»), залізницею північ-південь (північна Каліфорнія), магістраллю схід-захід (тихоокеанський Союз) та кількома основними вулицями.

          14 листопада 1984 року міська рада Девіса оголосила місто без’ядерною зоною.

          Місто неофіційно поділено на шість основних районів, що складаються з менших кварталів – Центральний Девіс, Східний Девіс, Північний Девіс, Центр міста Девіс, Західний Девіс, Університет Каліфорнії, Девіс .

          Це найбільше місто в окрузі і 126-те за чисельністю населення у Сполучених Штатах Америки. Населення — 65 622 особи (на 2010 рік).         

          У 2006 році Девіс визнаний другим містом за освітою (за відсотком жителів, які здобули освіту) в США за версією CNN Money Magazine поступившись тільки місту Арлінгтон, штат Вірджинія.

Мейнард Скінер – громадянин США, колишній мер порідненого з Уманню міста Девіс(США, штат Каліфорнія). Як мер та голова комітету поріднення і їх реалізації. Багато працював над запровадженням різного роду програм з демократизації суспільства у пострадянських державах. За вагомий внесок в налагодження та покращення дружніх стосунків між порідненими містами Девіс(США) та Умань, успішне впровадження в життя авторських програм з демократизації новоутворених держав пострадянського простору, звання «Почесний громадянин м. Умань» присвоєно рішенням Уманського міськвиконкому від 23.03.1995 року № 389 громадянину  США Мейнарду Скінеру.

          Треба обов’язково підкреслити, що Уманський національний університет садівництва, після проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року, вклав свою вагому лепту у розвиток співпраці споріднених міст Умані та Девіс, в становлення та подальший розвиток співпраці між нашими містами, між Україною і США.

            І особливо в цьому напрямку відзначилися університетські радіоспортсмени–короткохвильовики.

          Як підкреслюється на сайті Уманського національного університету садівництва, сталося це ще на початку 1992 року, в часи фінансової скрути, коли міській раді бракувало коштів навіть на листування. Саме тоді в пригоді став аматорський радіозв’язок.

Антена колективної радіостанції UB4CWP Уманського  сільськогосподарського інституту, 1992 рік. Фото із статті «З історії університету: радіоміст Умань – Девіс (США) у 1992 р.», за 19.11.2013р. Джерело: сайт Уманського національного університету садівництва. Текст і фото Олександра Мельника, Майстра радіоспорту СРСР.

          Для цього було використано створене радіоаматорами потужне антенне поле колективної радіостанції університетської організації ДТСААФ – Добровільного товариства сприяння армії, авіації та флоту (тепер Товариство сприяння обороні України). Радіостанція з кличним сигналом UB4CWP локалізувалася в корпусі тодішньої кафедри механізації сільськогосподарського виробництва.

Витяг з апаратного журналу UB4CWP з відправленими до США радіограмами. Фото із статті «З історії університету: радіоміст Умань – Девіс (США) у 1992 р.», за 19.11.2013р. Джерело: сайт Уманського національного університету садівництва. Текст і фото Олександра Мельника, Майстра радіоспорту СРСР.

          Для радіообміну було вибрано частоту 20-метрового міжнародного аматорського діапазону та часовий проміжок з шести до семи годин ранку (в Каліфорнії в цю пору вже наставала ніч).

          За дорученням секретаря Уманської міської ради Світлани Пименівни Ліпінської для адміністрації каліфорнійського міста Девіс було передано кілька термінових радіограм.

Група уманських короткохвильовиків з американцем Павлом Шкуркіним на університетській колективній радіостанції у березні 1992 року (зліва-направо): на передньому плані Павло Шкуркін та Олександр Мельник, на задньому – Володимир Троян, Михайло Войнаровський  та Ян Осадченко. Фото із статті «З історії університету: радіоміст Умань – Девіс (США) у 1992 р.», за 19.11.2013р. Джерело: сайт Уманського національного університету садівництва. Текст і фото Олександра Мельника, Майстра радіоспорту СРСР.

ФОТО 12. Група уманських короткохвильовиків з американцем Павлом Шкуркіним на університетській колективній радіостанції у березні 1992 року (зліва-направо): на передньому плані Павло Шкуркін та Олександр Мельник, на задньому – Володимир Троян, Михайло Войнаровський  та Ян Осадченко. Фото із статті «З історії університету: радіоміст Умань – Девіс (США) у 1992 р.», за 19.11.2013р. Джерело: сайт Уманського національного університету садівництва. Текст і фото Олександра Мельника, Майстра радіоспорту СРСР ( https://www.udau.edu.ua/ua/news/z-istoriyi-universitetu-radiomist-uman-devis-ssha-u-1992-r.html).

          Передані азбукою Морзе радіограми прийняв американський короткохвильовик Володимир Шкуркін, що мешкав на околиці міста Девіс за адресою 6025 Road Arbor, San Pablo CA 94806, USA.

          Не зважаючи на досить кепські умови поширення радіохвиль, про що свідчить невисока оцінка сигналів з обох сторін, радіообмін пройшов успішно.

Фото на згадку (зліва-направо): Олександр Мельник та Павло Шкуркін. Світлина із статті «З історії університету: радіоміст Умань – Девіс (США) у 1992 р.», за 19.11.2013р. Джерело: сайт Уманського національного університету садівництва. Текст і фото Олександра Мельника, Майстра радіоспорту СРСР.

 Американський оператор використовував фірмові радіостанцію й антени, антену R5, а з уманського боку – сконструйована науковим співробітником університету Олександром Мельником радіостанція.

          Невдовзі американські колеги по радіообміну відвідали Умань й особисто поспілкувалися з уманськими короткохвильовиками.

Логотип УНУС – Уманського національного університету садівництва.

          Починаючи з 2000 року, кращі студенти Уманського аграрного університету(сьогодні – Уманський національний університет садівництва) з малозабезпечених сімей отримують стипендію Стена Форбса.

          Регіональний часопис «Нова Доба» на своїх сторінках, за 21 березня 2016 року, підкреслював: «Стен Форбс – відомий американський громадський діяч та бізнесмен, за підтримки якого з 2000 року здійснюється фінансування стипендій для студентів Уманської сільськогосподарської академії (нині Уманський національний університет садівництва). Стипендії «Імені Стена Форбса» призначаються студентам із малозабезпечених сімей, які успішно опановують науку та мають схильність до вивчення англійської мови. Стен Форбс часто відвідував місто Умань і сприяв налагодженню контактів між містами-побратимами та обміну студентами між Уманською сільськогосподарською академією та Каліфорнійським університетом».    

          Тільки за період з 2008 по 2011 роки стипендіатами стали:

                У 2008 – 2009 навчальному році  – 8 студентів.

                У 2009-2010 навчальному році  – 7 студентів цього навчального закладу.

                У 2010-2011 навчальному році було вже 8 претендентів на отримання стипендії.

                19 липня 2010 року місто Умань відвідала член комітету поріднення американського міста Девіс(США)  – пані Сью Бріт.

ПРОДОВЖЕННЯ БУДЕ…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *