Категорії
Без категорії

«МІСТА-ПОБРАТИМИ УМАНІ»

МІЛФОРД ХЕЙВЕН – МІСТО ВЕЛИКОБРИТАНІЇ.

ЧАСТИНА ДРУГА

Сергій Кравцов

науковий співробітник

науково-дослідного відділу

В процесі вивчення теми становлення і розвитку співпраці Умані з  містами-побратимами, з’являються досить маловідомі цікаві події, моменти і питання, які слід обов’язково в подальшому висвітлювати у публікаціях.

Наприклад, у 1990 році – на запрошення комітету споріднення міста Мілфорд Хейвен, народний самодіяльний ансамбль танцю «Вербиченька», Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. Т. Г. Шевченка, у складі делегації міста Умань, відвідав Уельс, Великобританію.

Саме у ті дні  було підписано договір про споріднення міст – української Умані та Мілфорд Хейвена з Великої Британії.

Вперше в історії далекого Уельсу артистами ансамблю на щоглі, біля ратуші Мілфорду Хейвена, було піднято прапор України.    

Фрагмент виступу  народного самодіяльного ансамблю танцю «Вербиченька», Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Т. Г. Шевченка. Фото із сайту коледжу.

Починаючи з листопада 2000 року, делегації міста Умань є щорічними учасниками Дня пам’яті, коли в Мілфорд Хейвені віддають данину шани та пам’яті всім тим, хто став жертвами військових дій, а делегації Мілфорда щорічно разом з уманчанами святкують День міста.

Зокрема, на сайті Виконавчого комітету Уманської міської ради підкреслюється:  «Делегації обох міст не лише беруть участь у святкових заходах, а й знайомляться з досвідом роботи у різних сферах міського життя, обговорюють з представниками влади, громадських організацій, молоддю важливі проблеми співжиття світового співтовариства та визначають свій погляд на них та роль у їх вирішенні.

Усвідомлюючи значення і рівень співпраці між міськими громадами, планують напрямки та форми співпраці на майбутнє».

Історія співпраці у різних напрямках між містами є досить цікавою, але, ще масштабно, повною мірою неопрацьована, відсутня розгорнута хронологія подій, є ще і багато деталей про які нашим краянам мало що відомо.

Герб міста Мілфорд Хейвен( Уельс, Велика Британія).

Музей Мілфорд Хейвена розташований у найстарішій будівлі міста, яка збудована  з бутового каменю.  Ще з 1797 року у  будівлі  тривалий час функціонувала  митниця, але у 1991 році  доктор Джон Морган офіційно відкрив в цьому приміщенні перший музей Мілфорд Хейвена. В 2021 році музей відзначив свій ювілей – 30-ту річницю із дня заснування.

З перших днів, музей  активно розвивається,  залучає відвідувачів,  перш за все тих,  хто  цікавиться історією міста, краю. Музей кожного року проводить конкурси дитячої  творчості.   До нього приїзджають відвідувачі з різних куточків країни і світу, серед гостей музею були відвідувачі і з України, і з Умані.

Обкладинка книжки про історію міста Мілфорд Хейвен – Images of Wales – Milford Haven Waterway and Town – Compiled by Wg Cdr Ken McKay and George Springer. На одній із перших сторінок книжки є також дарчий  надпис – З найкращими побажаннями  від музею Мілорд Хейвена – Very best wishes from Milford Haven Museum. Nov. 11-th  2003.  Eric + Ray. З фондів Уманського краєзнавчого музею. Фото Сергія Кравцова.

Враховуючи ці обставини, доводиться вести пошукову роботу, спілкуватися з людьми-учасниками тих подій – нашими краянами, які  відвідували Великобританію, Уельс, в тому числі і музей міста Мілфорд Хейвен. Дана стаття, звичайно, не може претендувати на всеохоплюючий аналітичний матеріал, так як навіть після її публікації можна знайти ще багато «білих плям», які згодом можна буде доповнювати новими фактами, епізодами з життя.

Наприклад, Уманський дитячий хор «АЕДА» відомий далеко за межами рідного міста. Таку назву має хоровий колектив дитячої вокально-хорової школи Фонду культурно-освітніх ініціатив «АЕДА», який було засновано в 1995 році у місті Умань Леонідом Петровичем  та Людмилою Григорівною  Ятло – відомими хоровими диригентами та педагогами, лауреатами всеукраїнських і міжнародних хорових конкурсів.

Дитячий хор «АЕДА» учасник багатьох Всеукраїнських та зарубіжних мистецьких заходів.

Хор є дипломантом багатьох Міжнародних хорових фестивалів в тому числі і у  місті-побратимі Умані в Мілфорд Хейвені у 2004 році.  

Фрагмент виступу Уманського дитячого хору «АЕДА».

У травні 2007 року делегація із британського міста Мілорд Хейвен відвідала Умань, під час якої мала ряд зустрічей з нашими земляками.

Тема та інформація стосовно міст-побратимів Умані час від часу висвітлювалась, як на місцевому рівні, так і на всеукраїнському в цілому.

Валентина Андріївна Козицька, заслужений журналіст України, член Національної спілки журналістів України, нагороджена відзнакою «За заслуги перед містом» Уманської міської ради, із 1994 по 2015 роки головний  редактор газети «Уманська зоря», 2 липня 2008 року  на сторінках газети Верховної Ради України «Голос України» в своїй статті «З любов’ю про Умань» підкреслювала: «А на щорічне свято — день народження Умані, яке відзначається в першу суботу жовтня,— до нас приїздять гості не лише з міст України, а й із поріднених: Ромійї-сюр-Сен (Франція), Девіс (США), Мілфорд (Англія), Хаапсалу (Естонія), Гнєзно та Ланьцут (Польща)».

 8 травня 2007 року. Делегації міста Мілфорд Хейвен(Уельс, Велика Британія), і міста Девіс(Штат Каліфорнія, США) під час перебування на Уманщині. Фото  із фондів Уманського краєзнавчого музею.

В 2010 році, під час приїзду делегації з Мілфорда на святкування Дня міста Умані, проведений Вечір дружби присвячений 20-ти річчю поріднення з Мілфорд Хейвеном, на якому головою Уманського міського товариства дружби з зарубіжними країнами Галиною Кучер голові комітету поріднення міста Мілфорд Хейвен  Дороті Волтер вручено Вітальний адрес з нагоди ювілею культурно-просвітницьких відносин між містами.

 У відповідь делегація з міста Умань у листопаді 2010 року прийняла участь в урочистостях в Мілфорд Хейвоні з нагоди 20-ти річчя поріднення між містами.

     Першого березня 2013 року в читальному залі Наукової бібліотеки Уманського національного університету садівництва відбулась зустріч студентів і викладачів  університету, учнів і вчителів загальноосвітніх шкіл №9 та №11 міста Умань, а також Собківського навчально-виробничого комбінату, присвячена Дню Святого Девіда (Давида) – покровителя Уельсу.

Слід відразу наголосити на тому, що день 1 березня пов’язують  із днем смерті Святого Давида Валлійського у 589 році. У XVIII столітті ця дата була оголошена днем національного святкування в Уельсі.

Найвідоміше диво, яке приписується святому Давиду, пов’язане з історією, що сталася на соборі в Лландеві-Бреві, коли він говорив свою промову . У цей момент земля, на якій він стояв, піднялася і утворила невеликий пагорб, щоб усі чули його проповідь. Одночасно на плече Давидові сів голуб — знак Святого Духа. Вважається також, що саме після цього собору Давид став архієпископом усього Уельсу де і розташоване місто-побратим Умані – Мілфорд Хейвен.

Як зазначалося на сайті навчального закладу,  «зустріч була організована викладачами кафедри української та іноземних мов Уманського НУС старшим викладачем Гейко М.О., доцентом Комісаренко Н.О., викладачами Чучмій І.І., Бечко Я.В., Мельник Г.В., Кобилянською В.О.».

 Цій зустрічі, яка пройшла на одному диханні, емоційному піднесенні, у доброзичливій атмосфері, передувала велика організаційна робота.

Учасники заходу 1 березня 2013 року, присвяченого Дню Святого Девіда (Давида) – покровителю Уельсу. Читальний зал Наукової бібліотеки Уманського національного університету садівництва. Фото із сайту УНУС.

Мирослава Гейко, старший викладач кафедри української та іноземних мов, у своїй статті «Незабутня зустріч», яка розміщена на сайті Уманського національного університету садівництва, 5 березня 2013 року, підкреслювала: « До свята студенти підготували багато цікавого матеріалу про Уельс, його історію, символи та традиції. Дівчата спекли особливі валійські тістечка, які відомі у всьому світі, за оригінальними рецептами, і всі гості свята мали змогу скуштувати їх.

Команди шкіл №9 та №11 взяли участь у конкурсах, у яких проявили свої знання про Уельс.

     Перемогла дружба, як і має бути, коли зустрічаються молоді люди, небайдужі до своєї країни, міста, дружби.

  Особливою родзинкою зустрічі став «телеміст» із Дороті та Пітером Уолтер з міста Мілфорд Хейвен, які могли побачити, що відбувається у залі, і стати активними учасниками спілкування.

     На святі були присутні особливі гості – люди, які започаткували поріднення Умані та Мілфорда, були першими «народними послами» нашого міста у Великій Британії і так яскраво і талановито представили свою країну, що валійці закохались в нашу країну та її культуру з першого погляду. Це добре відомі в нашому місті Осадчук Раїса Хомівна, Лапчинська Євгенія Миколаївна та  Костриця Олена Олексіївна. Побачивши їх, Дороті та Пітер не могли стримати емоцій, але ця розчуленість і надала святу особливої нотки, яка робить людські відносини щирими і справжніми».

Люди, які започаткували поріднення Умані та Мілфорда – Осадчук Раїса Хомівна, Лапчинська Євгенія Миколаївна та Костриця Олена Олексіївна.

Учасники зустрічі будуть пам’ятати цей день і кожного першого березня згадуватимуть наших друзів з Уельсу і бажатимуть їм, як завжди, щастя, радості, добробуту і миру на землі.

Після зустрічі ми отримали цього листа від Дороті та Пітера Уолтер:

«Привіт з далекого Уельсу!

 Дорогі наші друзі з Умані і з Уманського національного університету садівництва. Я відчуваю себе дуже схвильованою та занадто зворушеною, щоб сказати все, що хотілося б сказати. День Святого Девіда завжди був для нас особливим. Сьогодні він був ще більш особливим. Ви всі займаєте особливе місце в наших серцях. Ми відчули, що ми є однією великою родиною. Слова не можуть передати все, що ми відчуваємо. Побачити знайомі і нові обличчя, чути, як ви співаєте, – так багато для нас означає. Я не можу передати словами, що я відчуваю до вас всіх, дорогі люди. Мені так сподобалось, як ви всі співали нашу вже традиційну пісню «Зараз час сказати прощавай». То був великий і приємний сюрприз. А валійські тістечка, які спекли студентки університету, виглядали дуже гарно. Нам так приємно, що нам пощастило зустріти вас. Іще раз ми хочемо подякувати вам за те, що зробили цей день таким особливим. Я ніколи його не забуду.

Ще раз говоримо багато разів спасибі.

Дороті та Пітер Уолтер».

Через два роки, згідно інормації розміщеної на шкільному сайті,  2 березня 2015 року, в Уманській загальноосвітній школі І-ІІІ № 9 також відбулися зустрічі з нагоди «Дня Уельсу». Під час яких учні старших класів розповіли молодшим школярам про співпрацю міст-побратимів Умані та Мілфорд Хейвена.

Вони поділилися враженнями про подорож до  країни нарцисів, згадали спільні теплі зустрічі школярів та гостей з Великої Британії.

Учні школи  також підготували цікаві виступи про традиції і звичаї Уельсу.  Спілкувалися по Skype з головою комітету поріднення міста Мілфорд Хейвена  пані Дороті Уолтер.

В липні 2016 року делегація з українського міста-побратима  Умань відвідала Мілфорд Хейвен.  За час офіційного візиту наші земляки   мали ділову зустріч з керівниками міста, відвідали і міський музей. Ця інформація і фото були розміщені на сайті мерії міста Мілфорд Хейвен.

Enjoying a meal at The Starboard Hotel with friends from Uman, Ukraine – Wednesday 6th July 2016 (Насолоджуємося їжею в готелі The Starboard з друзями з Умані, Україна – середа, 6 липня 2016 року). Фото із сайту мерії Мілфорд Хейвена.

А вже восени, у листопаді 2016 року, якраз  напередодні Дня працівника соціальної сфери, про це повідомляли місцеві засоби масової інформації, Кучер Галина Михайлівна  – начальник Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, заслужений працівник соціальної сфери України, вручила подяки за допомогу в організації перебування делегації порідненого міста Мілфорд Хейвен (Великобританія) з нагоди відзначення Дня міста та 400-річчя першої писемної згадки про місто Умань та відповідальне ставлення до дорученої справи.

Момент оголошення і вручення  Подяки студентам факультету соціальної та психологічної освіти Уманського державного педагогічного університету Начальником Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, заслуженим працівником соціальної сфери України Кучер Галиною Михайлівною.

За  підтримку позитивного іміджу міста в рамках «Народної дипломатії» студентам факультету соціальної та психологічної освіти  Жеребку Юрію, Тереньєву Денису, Задорожньому Іллі, Кльоцу Костянтину, Гарбузову Олегу, Дубініну Володимиру, Осаулку Владиславу.

Зразок Подяки, яку отримали студенти факультету соціальної та психологічної освіти Уманського державного педагогічного університету за допомогу в організації перебування делегації порідненого міста Мілфорд Хейвен (Великобританія), з нагоди відзначення Дня міста та 400-річчя першої писемної згадки про місто Умань.

Згідно повідомлення Уманської міської ради, 2 березня 2017 року до Черкащини надійшов лист та гроші для сплати сушки овочів на борщі від анлійських друзів Пітера та Дороті Уолтерів з міста-побратима Мілфорда Хейвона, Великобританія.

Дружба сприяє зближенню культур, взаєморозумінню і довірі між містами. Умань підтримує зв’язок із містом Великої Британії понад 31 рік. Під час однієї із таких зустрічей.

Братнє місто Умані – Мілфорд Хейвен , яке розташоване в Уельсі, у Великій Британії, надіслало кошти і лист-звернення до солдат української армії. В листі зазначалося: «Дорогі солдати України!  Ви — дуже відважні, виконуючи свій обов’язок, стикаючись із жахами війни. Я хочу, щоб Ви знали, що ми весь час думаємо про Вас і молимось, щоб військові дії скоріше закінчились і Ви змогли повернутись до своїх близьких».

ПРОДОВЖЕННЯ БУДЕ…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *