Новини та події

Календар-подій2

Запрошуємо на виставку і майстер-класи проєкту «Диво на стіні»

     2 жовтня запрошуємо уманчан та гостей міста відвідати активності, які відбудуться в рамках реалізації культурно-мистецького проєкту «Диво на стіні».

  • 11:00 — виставка картин Ірини і Софії Гоменюк
  • 11:00 — презентація результатів проєкту «Диво на стіні» та підведення підсумків
  • 12:00 — майстер-клас з розпису за мотивами робіт сестер Гоменюк (розмальовки-контури)
  • 12:00 — майстер-клас з розпису глиняних декоративних тарілок за мотивами робіт сестер Гоменюк
  • 12:00 — майстер-клас з розпису по тканині (наволочки на диванні подушки)
  • 12:00 — майстер-клас з розпису стіни бутафорної хати за мотивами робіт сестер Гоменюк

     Мистецький майданчик розташується просто неба у Центральному міському сквері.

Триває розпис стін в рамках проєкту «Диво на стіні»

     В рамках реалізації проєкту «Диво на стіні» триває розпис стін у Музеї культури і побуту Уманщини. На внутрішній стіні музею вимальовуються розписи сестер Ірини і Софії Гоменюк.
     Процесом створенням квіткового панно керує художниця, доцент кафедри образотворчого мистецтва УДПУ Олена Семенова, а їй всіляко допомагають художниця і викладачка УДПУ Ярослава Голубенко і керівниця проєкту «Диво на стіні» Наталія Білоус.
 

Запрошуємо на активності проєкту «Диво на стіні» з нагоди відзначення 100-річного ювілею з дня народження Софії Гоменюк

     17 і 18 вересня команда культурно-мистецького проєкту «Диво на стіні» запрошує усіх на святкування столітнього ювілею видатної уманської художниці Софії Гоменюк!

     Софія Остапівна Гоменюк народилась 17 вересня 1921 року у селі Війтівка (нині Родниківка). І все своє життя, попри зміну влади, повстання, війну і Голодомор, вони зі старшою сестрою Іриною малювали квіти. Малювали на стінах і печах, на папері і картоні. Сестри малювали, зберігали столітні народні традиції, вигадували власні фантастичні образи і дивували світ.

     Тож, і відзначити пропонуємо низкою мистецьких заходів. Запрошуємо усіх охочих відвідати виставку розписів сестер Ірини і Софії Гоменюк та стати учасниками творчих майстер-класів і навчитись уманським настінним розписам.

17 вересня

  • Виставка картин майстринь — початок о 13:00, Уманський краєзнавчий музей
  • Презентація каталогу робіт — початок о 13:00, Уманський краєзнавчий музей
  • Майстер-клас з розпису полотна за мотивами робіт сестер Гоменюк — початок о 13:30, Уманський краєзнавчий музей
  • Майстер-клас з розпису по тканині (наволочки на диванні подушки) — початок о 13:30, Уманський краєзнавчий музей
  • Майстер-клас з розпису зовнішньої стіни музею культури та побуту Уманщини за мотивами робіт сестер Гоменюк — початок о 14:00, Музей культури та побуту Уманщини.

18 вересня

  • Майстер-клас з виготовлення керамічних пазлів за мотивами розписів сестер Гоменюк — початок о 10:00, Музей культури та побуту Уманщини
  • Майстер-клас з Уманського хатнього розпису за мотивами робіт сестер Гоменюк — початок о 10:00, Уманський краєзнавчий музей
  • Майстер-клас з розпису стін музею культури та побуту Уманщини за мотивами робіт сестер Гоменюк — початок о 10:00, Музей культури та побуту Уманщини
  • Майстер-клас з розпису по керамічній плитці (монетки) за мотивами розписів сестер Гоменюк — початок о 12:00, Музей культури та побуту Уманщини.

     Запрошуємо до участі дорослих, дітей, митців, етнографів, істориків, ЗМІ та усіх, хто бажає навчитись елементам настінного розпису і поринути в мистецьке минуле нашого краю.

Запрошуємо на майстер-клас проєкту «Диво на стіні»

15 вересня відбудеться майстер-клас з Уманського хатнього розпису за мотивами робіт сестер Гоменюк в рамках реалізації культурно-мистецького проєкту «Диво на стіні».

  • 11:00 — майстер-клас з Уманського хатнього розпису за мотивами робіт сестер Гоменюк. Місце проведення — Уманський краєзнавчий музей.

     Адреса:

  •  Уманський краєзнавчий музей — м.Умань, вул. Незалежності, 31.

Під час майстер-класів проєкту «Диво на стіні» уманчани ліпили із глини та малювали

     11 вересня в рамках культурно-мистецького проєкту «Диво на стіні» в Уманському краєзнавчому музеї та його відділі Музеї культури та побуту Уманщини відбулись майстер-класи із виготовлення глиняної іграшки та з Уманського хатнього розпису за мотивами робіт сестер Гоменюк.

     Майстер-клас із виготовлення глиняної іграшки для усіх охочих провела Тамара Швець — науковий співробітник Уманського краєзнавчого музею, майстриня з гончарства та членкиня національної спілки майстрів народного мистецтва України. Учасники майстер-класу ліпили фігурки тварин за мотивами розписів сестер Гоменюк — баранців, коників, бичків. 

     А уманська художниця і викладачка УДПУ Олена Семенова провела майстер-клас із Уманського хатнього розпису. Учасники майстер-класу відтворювали квітковий фриз на кількаметровому суцільному полотні. 

Запрошуємо на майстер-класи проєкту «Диво на стіні»

11 вересня відбудуться майстер-класи в рамках реалізації культурно-мистецького проєкту «Диво на стіні»:

  • 10:00 — майстер-клас з виготовлення глиняної іграшки за мотивами розписів сестер Гоменюк. Місце проведення — Музей культури та побуту Уманщини;
  • 11:00 — майстер-клас з розробки ескізу до розписів хатньої стіни та підготовки хатньої стіни до розпису. Місце проведення — Музей культури та побуту Уманщини;
  • 11:00 — майстер-клас з Уманського хатнього розпису за мотивами робіт сестер Гоменюк. Місце проведення — Уманський краєзнавчий музей.

     Адреса:

  •  Уманський краєзнавчий музей — м.Умань, вул. Незалежності, 31.
  •  Музей культури та побуту Уманщини м.Умань, провул. Любові, 6.

Відбувся майстер-клас з Уманського хатнього розпису

4 вересня в Уманському краєзнавчому музеї відбувся майстер-клас з Уманського хатнього розпису за мотивами робіт сестер Гоменюк в рамках культурно-мистецького проєкту «Диво на стіні».

З творчістю мисткинь з Уманщини відвідувачів майстер-класу знайомила уманська художниця і викладачка Уманського державного педагогічного університету Олена Семенова. 

За дві години усі охочі змогли відтворити один з елементів Уманського хатнього розпису за мотивами розписів Ірини і Софії Гоменюк. Найменшій учасниці майстер-класу було лише 4 роки.

Також учасники майстер-класів мають можливість переглянути виставку розписів Ірини і Софії Гоменюк, яку підготували в рамках реалізації проєкту «Диво на стіні».

Запрошуємо на майстер-клас із Уманського хатнього розпису

     У першу суботу вересня запрошуємо усіх охочих на майстер-клас з Уманського хатнього розпису за мотивами робіт сестер Гоменюк, який відбудеться в рамках реалізації проєкту «Диво на стіні». 

     Майстер-клас відбудеться: 4 вересня, початок о 11:00.

     Місце проведення майстер-класу: Уманський краєзнавчий музей.

     Адреса: м.Умань, вул. Незалежності, 31.

Проєкт «Диво на стіні» презентовано під час святкування Дня Незалежності

     24 серпня команда культурно-мистецького проєкту «Диво на стіні» презентувала його уманчанам, розпочавши серію майстер-класів за мотивами розписів сестер Ірини і Софії Гоменюк та представивши громадськості гідно оформлені картини видатних художниць.

     Під час презентації керівниця проєкту «Диво на стіні» і директорка Уманського краєзнавчого музею Наталія Білоус розповіла, що він спрямований на збереження та популяризацію культурної спадщини Уманщини через ознайомлення з творчою діяльністю майстринь настінного розпису, видатних художниць сестер Ірини Остапівни Гоменюк та Софії Остапівни Гоменюк-Мельник. А для Уманського краєзнавчого музею реалізація проєкту буде новим досвідом впровадження сучасних методів, методик та інноваційних технологій музейної справи у напрямку збереження та використання нематеріальної і духовної культурної спадщини.

     — Реалізація грантового культурно-мистецький проєкту «Диво на стіні» стала можливою завдяки фінансовій підтримці Українського культурного фонду, Державної агенції з розвитку туризму, у співпраці з Уманською міською радою, громадською організацією «Світ компетенції». Основна мета проєкту — оцифрування малюнків сестер Гоменюк, які знаходяться в фондосховищі Уманського краєзнавчого музею, створення електронного каталогу розписів на сайті музею для вільного перегляду 24/7, видання друкованих каталогів розписів українською та англійською мовами, організація та проведення виставок і 25-ти тематичних майстер-класів, — повідомила Наталія Білоус. 

     — Надзвичайно тішуся, що наша команда виборола цей грант і приступила до його реалізації у рідному місті, адже маємо нагоду популяризувати нематеріальну культурну спадщину наших землячок сестер Гоменюк. Основна серія майстер-класів відбудеться у вересні і ми запрошуємо усіх бажаючих долучитися, приходити на наші локації, брати участь. Ми маємо гідний спадок, який варто популяризувати та інтегрувати до світового культурного простору, тож, запрошую усіх приєднуватися. Основні локації — Уманський краєзнавчий музей і Музей культури та побуту, — розповіла менеджерка проєкту «Диво на стіні» Тетяна Поліщук. — Проектом передбачено створення широкої лінійки сувенірної продукції із зображенням робіт сестер Гоменюк, частина продукції представлена на виставці, частина вже передана Уманській міській владі, частина — представлена на фестивалі «Мандруй Україною» у Києві. Надзвичайним попитом користуються наші екосумки, частина навіть поїхала до Бразилії — це дуже приємно.

     Присутні на презентації культурно-мистецького проєкту «Диво на стіні» Ярослава Музиченко — менторка з музейної справи УКФ, наукова співробітниця Національного музею історії України та музею Івана Гончара і міський голова Умані Ірина Плетньова відзначили важливість реалізації проєкту:

     — Український культурний фонд підтримує класні проєкти, другий рік поспіль в ньому діє програма «Культура. Туризм. Регіони», спрямована на розвиток місцевого туристичного бізнесу на основі нашої української культури. І цього року із сотень проєктів, поданих на лот «Місцевий музей», було відібрано 20-ть найкращих і серед них «Диво на стіні». Український культурний фонд сподівається і вірить, і так і буде, що це буде унікальний проєкт на всю Україну і ще збільшить туристичний потік до Умані, — зазначила Ярослава Музиченко.

     — Сьогодні, в день 30 річниці незалежності України, в нас чудова виставка. Подивившись, які гарні картини і як діти вчаться, я теж спробувала малювати, не все получалось так як хотілося. Мені дуже приємно, що наш край має стільки талановитих людей. Бажаю кожному з вас розвивати свій талант, — сказала Ірина Плетньова.

     Під час святкування Дня Незалежності України, в рамках реалізації проєкту «Диво нас тіні» відбулось чотири майстер-класи: за мотивами розписів сестер Гоменюк розписували полотно і глину, розмальовки-контури і ліпили іграшки з глини. Більше 60-ти дорослих і юних уманчан взяли участь у майстер-класах проєкту «Диво на стіні». А перехожі зупинялися, щоб детальніше роздивитися  розписи художниць з Уманщини Ірини і Софії Гоменюк, які команда проєкту представила на загал. Також за задумом команди проєкту «Диво на стіні», під час одного із майстер-класів художники Умані та Уманщини відтворюватимуть розписи мисткинь. У підсумку під час перших майстер-класів 24 серпня уманчани розписали по 10 глиняних тарілок та плиток, зробили 10 глиняних іграшок, намалювали п’ять картин на полотні і більше 30-ти розмальовок-контурів.

     Окрім того, в рамках реалізації проєкту «Диво на стіні» буде створено сучасну туристичну локацію, новий артоб’єкт — стилізовану українську хату під солом’яним дахом, до її розпису усі охочі зможуть долучитися 2 жовтня на святкування Дня міста Умань.

Запрошуємо на виставку сестер Гоменюк, що відбудеться у День Незалежності України

     В День Незалежності України команда культурно-мистецького проєкту «Диво на стіні» запрошує уманчан та гостей міста відвідати виставку розписів сестер Ірини і Софії Гоменюк.

Команда проєкту «Диво на стіні» відібрала 20 розписів сестер Ірини та Софії, серед яких ви побачите фантастичні квіти, народні сюжети, килимові розписи. Ви переконаєтесь, що серед розписів Ірини і Софії Гоменюк немає жодного повтору.

     Місце проведення виставки — Центральний міський сквер Умані.

     Дата і час проведення виставки — 24 серпня у День Незалежності України, початок об 11-ій годині.

  

Відвідайте майстер-класи за мотивами розписів сестер Гоменюк

      24 серпня запрошуємо уманчан та гостей міста відвідати тематичні майстер-класи за мотивами розписів художниць Ірини і Софії Гоменюк, які відбудуться в рамках реалізації культурно-мистецького проєкту «Диво на стіні».

     Ви зможете відвідати такі майстер-класи:

  • Майстер-клас з виготовлення глиняної іграшки за мотивами розписів сестер Гоменюк
  • Майстер-клас з розпису по керамічній плитці (монетки) за мотивами розписів сестер Гоменюк
  • Майстер-клас з розпису за  мотивами робіт сестер Гоменюк (розмальовки-контури)
  • Майстер-клас з розпису полотна за мотивами робіт сестер Гоменюк
  • Майстер-клас з виготовлення керамічних пазлів за мотивами розписів сестер Гоменюк.

Наші активності будуть цікавими дорослим, дітям, митцям, етнографам, історикам і усім, хто бажає навчитись елементам настінного розпису

     Мистецький майданчик проєкту «Диво на стіні» розташується просто неба у Центральному міському сквері.

     Початок об 11-ій годині 24 серпня.

Команда проєкту «Диво на стіні» готується до перших виставки і майстер-класів

     Днями відбулась зустріч команди проєкту «Диво на стіні», під час якої  обговорили черговий етап реалізації проєкту — проведення заходів та виставки у середмісті Умані 24 серпня.

     Тож, у День Незалежності України запрошуємо усіх уманчан та гостей міста гостей відвідати виставку розписів Ірини і Софії Гоменюк у Центральному сквері Умані. Також запрошуємо дорослих і дітей взяти участь в майстер-класах за мотивами розписів:

  • виготовлення глиняної іграшки,
  • розпис по керамічній плитці,
  • розпис полотна,
  • розпис на папері.

     Окрім того, запрошуємо до участі у проєкту «Диво на стіні» волонтерів. Якщо ви маєте час і натхнення допомогти із реалізацією проєкту, перейдіть, будь ласка, за посиланням https://cutt.ly/JQVtv8E і заповніть гугл-форму.

     Натомість Ви отримаєте:
    •  можливість цікаво провести час та доповнити свою власну грантову історію;
    •  сертифікат волонтера;
    • подарунок.

12 серпня відбулась презентація культурно-мистецького проєкту «Диво на стіні» для ЗМІ Умані

     Під час пресконференції координаторка проєкту Людмила Гекалюк розповіла про його ідею та реалізацію, менеджерка Тетяна Поліщук окреслила мету проєкту, поділилася анонсами заходів та активностей, які відбудуться в рамках проєкту, керівниця Наталія Білоус познайомила з біографіями мисткинь Ірини і Софії Гоменюк, розповіла про їхню творчість.

     Запрошуємо всіх до участі в майстер-класах (волонтерів та бажаючих опанувати елементи настінних розписів Уманщини) і на виставку розписів сестер Гоменюк, які відбудуться 24 серпня. Детальніше про заходи розповімо у наступних дописах.

Триває робота над створенням друкованих і цифрового каталогів розписів сестер Гоменюк

     В рамках реалізації проєкту «Диво на стіні» готуються цифровий та друковані каталоги розписів сестер Гоменюк, які зберігаються в Уманському краєзнавчому музеї.

     На сьогодні процес оцифрування розписів мисткинь завершений. Наразі триває робота над створенням друкованих і цифрового каталогів розписів сестер Гоменюк. Каталоги включатимуть 100 розписів і будуть мати описи українською та англійською мовами. Завдяки цьому творчість наших землячок не знатиме кордонів.

     Цифровий двомовний каталог буде доступним на сайті Уманською краєзнавчого музею у будь-який час, що дозволить ознайомлюватися із роботами художниць у більшій кількості відвідувачів у режимі онлайн, незважаючи на час доби, кордони чи карантини. Окрім того, завдяки створенню цифрового каталогу, працівники музею матимуть можливість демонструвати усі картини на екран або одну зі стін музею під час екскурсій.

     Друковані каталоги ми плануємо передати для ознайомлення і розповсюдження до Уманських краєзнавчого і художнього музеїв, бібліотек, школи мистецтв, університетів та педагогічного коледжу, Товариства дружби із зарубіжними країнами, міської ради, культурних інституцій України, до Українського культурного фонду,

     Загалом, видання друкованого каталогу розписів сестер Гоменюк і створення цифрового — це ще одна можливість розповісти про унікальні художні твори наших мисткинь і культурну спадщину Уманщини.

В рамках реалізації проєкту «Диво на стіні» готується виставка розписів сестер Гоменюк

     У фондах Уманського краєзнавчого музею сьогодні зберігається унікальна колекція настінних розписів художниць з декоративного розпису сестер Гоменюк, яка нараховує 109 картин. Проте вони експонувалися вже більше 40 років тому.

     Саме тому один із етапів реалізації проєкту «Диво на стіні» — це проведення виставок розписів художниць із Уманщини Ірини та Софії Гоменюк. Тож, під час однієї із зустрічей, учасники команди проєкту переглянули розписи художниць, які зберігаються у музеї, і відібрали картини сестер для експонування під час запланованих виставок.

     Проведення виставок розписів сестер Гоменюк в рамках проєкту «Диво на стіні» дасть можливість відкрити для уманчан і гостей міста цікаву і самобутню творчість сестер, популяризувати спадок мисткинь, інтегрувати їхній доробок в український і світовий культурний простір.

Ментори Українського культурного фонду надають підтримку команді проєкту «Диво на стіні»

     Для реалізації всіх етапів проєкту «Диво на стіні», ми проводимо не лише спільні наради, також спілкуємося із менторами програми.

     Днями відповідальні за певні напрями роботи нашого проєкту «Диво на стіні» мали робочі онлайн зустрічі з менторами програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду.

     Зокрема, із менторкою з музейної справи Ярославою Мельничук обговорили:

  • питання організації заходів, пов’язаних з проектом, які заплановано на найближчий час (розробка логотипу проекту, підготовка розписів до оцифрування, фотографування та збереження копій розписів);
  • налагодження зв’язків із підрядниками для виконання видів діяльності відповідно до робочого плану проекту (виготовлення сувенірів та каталогу робіт, організації виставок та майстер класів з розписів);
  • створення цікавих дитячих програм та активностей для дорослих в рамках проекту;
  • ведення теки звітності.

     Цінні поради щодо логотипу проекту та створення якісного комунікаційного плану під час онлайн зустрічі надала менторка з комунікацій Мирослава Іванник. А Михайло Демшин, ментор з питань IT, поділився цінними порадами щодо особливостей розміщення цифрового каталогу розписів на сайті.

Одне із завдань проєкту — оцифрування розписів Ірини і Софії Гоменюк

     Під час однієї із зустрічей команди проєкту «Диво на стіні» ми обговорили робочий план, згідно якого маємо працювати, та обов’язки усіх членів команди.

     Наразі в рамках реалізації проєкту «Диво на стіні» вже здійснюється заплановане оцифрування розписів Ірини і Софії Гоменюк. Це необхідно для створення цифрового каталогу картин художниць, для друкованого каталогу, альбомів-розмальовок та численних сувенірів з картинами майстринь на згадку учасникам майбутніх майстер-класів, уманчанам та туристам.

     Над втіленням проєкту «Диво на стіні» працює чимало людей, серед них: керівник проєкту Наталія Білоус, менеджер — Тетяна Поліщук, координатор — Людмила Гекалюк, бухгалтер — Людмила Назаренко, організатор виставок — Ірина Бабій, науковий консультант — Оксана Слюсаренко, консультант з технічних питань — Максим Ковтанюк. Голова ГО «Світ компетенцій» — Оксана Гнатюк. Окрім того, до проєкту долучиться багато волонтерів, серед яких можете бути й ви.

Проєкт «Диво на стіні» стартував


В Умані розпочато реалізацію культурно-мистецького проєкту «Диво на стіні», який покликаний розповісти про талановитих художниць з Уманщини Ірину і Софію Гоменюк та познайомити з унікальною творчістю землячок якнайбільшу кількість уманчан і туристів з різних куточків України та світу. Окрім того, це можливість саме через роботи сестер Гоменюк зберегти і популяризувати народний настінний розпис Уманщини.

     В рамках проєкту «Диво на стіні» заплановано низку заходів, щоб презентувати творчий спадок мисткинь, навчити народному настінному розпису Уманщини бажаючих, створити в Умані новий туристичний артоб’єкт.

     Проєкт «Диво на стіні» реалізується ГО «Світ компетенцій» в межах партнерської програми «Культура.Туризм. Регіони» Українського культурного фонду, Державного агентства розвитку туризму, у співпраці з Уманським краєзнавчим музеєм, Управлінням освіти та гуманітарної політики, відділом економічного розвитку, транспорту та інвестицій Уманської міської ради.