Про проєкт


– культурно-мистецький проєкт, спрямований на збереження та популяризацію нематеріальної культурної спадщини Уманщини через ознайомлення жителів та гостей міста Умань з творчою діяльністю майстринь з настінного розпису –  сестер Ірини та Софії Гоменюк.

Основною метою проєкту є збереження народного настінного розпису Уманщини через роботи сестер Гоменюк, шляхом створення цифрової колекції, видання каталогу робіт та онлайн-представлення музейної спадщини, що є особливо важливим в умовах пандемії, виготовлення промо-продукції, і таким чином посилення туристичної привабливості міста.

Проєктом передбачено оцифрування, організація та проведення виставок, видання каталогу розписів майстринь (українською та англійською мовами), які знаходяться в музейному сховищі Уманського краєзнавчого музею, розміщення електронного каталогу розписів на сайті музею, проведення майстер-класів з уманського хатнього розпису та залучення широких мас до процесу розпису стін, налагодження кроссекторального партнерства культури, туризму та малого бізнесу в напрямку активізації роботи зі спадщиною як економічним і культурним потенціалом для сталого розвитку громади.

Цілі та завдання проєкту:

Ціль 1. Створення 100 електронних копій розписів, які знаходяться у фондах музею, що надасть можливість ознайомити цільову аудиторію з унікальною мистецькою спадщиною міста.

Завдання: оцифрувати розписи сестер Гоменюк.

Ціль 2. Видання каталогів розписів (друкованого та цифрового).

Завдання: створення каталогу з 100 розписів, що включатиме авторські описи українською та англійською мовами.

Ціль 3. Організація та проведення виставок, майстер-класів та інших заходів, передбачених проектом.

Завдання: організувати та провести виставки та майстер-класи.

Ціль4. Промоція проєкту для широкого загалу.

Завдання: виготовити промопродукцію (календарі, альбоми-розмальовки, магніти, екосумки, футболки, флаєра з інформацією про проект та його заходи) із зображенням розписів майстринь. Презентувати результати проєкту та поширити інформацію про оцифровані розписи, висвітлити інформацію в ЗМІ та мережі Інтернет доступними засобами.

Тривалість проєкту: липень – жовтень 2021 року

Проєкт «Диво на стіні» реалізується ГО «Світ компетенцій» в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду, Державного агентства розвитку туризму, у співпраці з Уманським краєзнавчим музеєм, Управлінням освіти та гуманітарної політики, відділом економічного розвитку, транспорту та інвестицій Уманської міської ради.