Категорії
Без категорії Публікації працівників

«На Петра Вериги розбиваються криги»

ВІкторія Пламадяла

старший науковий співробітник

Вериги (староцерк.-слов. верига — «ланцюг») — різного виду залізні ланцюги, смуги, пута, кільця, що носилися християнськими аскетами на голому тілі для смирення плоті; залізний капелюх, залізні підошви, мідна ікона на грудях, з ланцюгами від неї, іноді пронизані крізь тіло або шкіру та інше. Вага вериг може досягати десятків кілограм.

29 січня — День поклоніння чесним веригам апостола Петра, в народі — Петра Вериги.

За Біблійними легендами апостол Петро за повелінням царя Ірода  був ув’язнений за проповідь про Ісуса Христа. У в’язниці він був зв’язаний двома залізними ланцюгами. Вночі, напередодні суду над ним, Ангел Господній, зняв ці ланцюги (вериги) й чудесно вивів його із в’язниці. Християни, почувши про чудо, взяли вериги (ланцюги) та зберігали їх як коштовність. Одержимі різними хворобами, приходячи до них з вірою, отримували зцілення.

У цей день відзначали ослаблення льодового покрову на річках: “На Петра Вериги розбиваються криги”. Вважалося, що це останній день зими, а тому казали: “На Петра Вериги половина снігу, половина криги”, “На Петра Вериги зима або поставить, або поломить криги”.

 На Вериговий день селяни вирушали заготовляти дерево та розчищати лісові ділянки, де висівали зернові культури. У давнину було правило: вирубку лісів проводити не будь-коли, а лише взимку — «як дерево спить». Вважалося, що рубати живе дерево, коли починається рухатись під корою сік, — великий гріх. Найкраще це робити з січня і до середини березня — «бо дереву в цей час не болить». Таке дерево не точить шашіль, не вражають грибкові хвороби, воно менше піддається псуванню й гниттю, краще тримає тепло, оскільки зрубане в «стані спокою» і має найбільшу щільність. Вважалося, що будівля, зведена з такої деревини, оберігалась від блискавок — «бо грім не влучає у чисте».

Великим гріхом вважається в цей день прати.

Так уже здавна повелось – люди розповідають байки про зиму. З цього дня люди жили сподіваннями на весну, адже закінчувався найхолодніший зимовий місяць — січень: «З Петра Вериги чекай відлиги!»

Основною ритуальною стравою в цей день вважаються пироги з горохом, квасолею, гречкою, конопляним насінням. Вони символізують внутрішній вогонь, потугу, силу та войовничість.

Народні прикмети:

  • Якщо напередодні Петра Вериги ніч місячна і на небі видно зорі, то літо урожайним буде, а рік — щасливий.
  • Якщо ніч похмура, то й рік похмурий: неврожай, пошесть на худобу.
  • Як мороз у цей день, то влітку — спека.
  • Мороз на Вериги віщує літню спеку.
  • Якщо вночі місяць «обгородився хмарами» — на вітер.
  • Розсілися на снігу гуси чи качки і махають крилами, буцімто пливуть, — бути відлизі.
  • Розкаркалося гайвороння — невдовзі збереться метелиця.
  • Пес качається по снігу — потепління кличе в гості.
  • Якщо напередодні Петра Вериги ніч місячна і на небі видно зорі — бути врожайному літу, а отже, й щасливому року; якщо воно захмарене — на неврожай і пошесть на худобу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *