Категорії
Без категорії Публікації працівників

До Днів європейської спадщини Уманський краєзнавчий музей презентував нову виставку «Умань – поріднення. Міжнародні зв’язки Умані»

Виставка є частиною експозиції «Умань – місто, де тебе чекають», яка створюється в Уманському краєзнавчому музеї.

Дні європейської спадщини – загально-європейське свято. За задумом його ідейних натхненників, у ці дні маловідомі закриті будівлі відкривають свої двері для відвідувачів, щоб продемонструвати свої таємниці, розповісти про них. Відзначення започаткувала Рада Європи, у 1991 році і щороку Дні європейської спадщини проходять у 50 країнах Європи, в тому числі, в Україні. До складу Ради Європи Україна ввійшла у 1995 році. Але ще у найдавніші часи своєї національної історії українці зробили саме цей цивілізаційний вибір – європейський. І завжди, з покоління в покоління, будували і стверджували Українську державу як державу європейську. Сьогодні європейський шлях розвитку Української держави зазначений у нашому головному законі – Конституції України.

Уманський краєзнавчий музей нічого не приховує – музей відкритий завжди. Але таємниці в музеї є – це невідомі і маловідомі сторінки історії Уманщини та міста Умань.

1 жовтня 2020 року співробітники музею запросили відвідувачів погортати разом одну з маловідомих сторінок сучасної історії Умані. А саме сторінку – ілюстрацію міждержавних відносин міста Умань з різними країнами Європи та світу у такій формі, як поріднення.

У 1957 році в Парижі (Франція) було створено Всесвітню федерацію поріднених міст. В міжнародній дипломатії з’явилось поняття «міста-побратими». 15 лютого 1961 року Уманська міська рада депутатів трудящих ухвалила постанову про встановлення дружніх зв’язків між містами Умань (Черкаської області) та Ромійї-сюр-Сен (Франція). Так перегорнулася перша сторінка історії міждержавних відносин нашого міста з містами різних країн Європи і світу.

За 50 років міжнародної «народної дипломатії» місто Умань має Договори та Меморандуми про співпрацю і поріднення з 14 містами 10 країн світу. Це міста: Ромійї-сюр-Сен (Франція), Девіс (США), Мілфорд-Хейвон (Великобританія), Хаапсалу (Естонія), Ланьцут, Гнєзно, Шпротава, Ченстохова (усі Польща), Ботошани (Румунія), Ашкелон, Нацерет-Іліт, Цфат (усі Ізраїль), Радвілішкіс (Литва), Батумі (Грузія).

Умань також активно співпрацює з містами Познань, Курнік, Допєво, Домбров, Лешно, Шрем (усі Польща), Сорія (Іспанія).

Питаннями співпраці м. Умань з містами різних держав світу опікується Уманське міське товариство дружби з зарубіжними країнами.

Сьогодні побратимські зв’язки об’єднують понад 3,5 тис. міст світу. І серед них – наше місто Умань.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES

                  Надія Тульчинська

старший науковий співробітник музею.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *