Категорії
Без категорії Публікації працівників

МІСТА – ПОБРАТИМИ УМАНІ

Сергій Кравцов

науковий співробітник

науково-дослідного відділу

Уманського краєзнавчого музею

Умань, як і багато великих та маленьких міст України, має договори про співпрацю і поріднення з іншими містами нашої держави та світу. Робота у розширенні цього напрямку триває і сьогодні. Історія становлення, розвитку і поширення цього руху у світі цікава!

Уманський краєзнавчий музей вирішив долучитися до більш детального висвітлювання і знайомства краян та громадян інших міст і селищ України з цією цікавою темою на сторінках сайту музею. І попередньо зробити невеличкий вступ-екскурс у минуле.

Міжнародну федерацію об’єднаних міст (французькою мовою –  Fédération mondiale des cités unies, FMCU) заснували 27 – 28 квітня 1957 році в Екс-ле-Бен (Франція) під назвою Всесвітня федерація поріднених міст (франц. – Fédération mondiale des villes jumelées).

Всесвітня федерація поріднених міст (ВФПМ) – міжнародна неурядова організація, головною метою якої стало зміцнення дружніх зв’язків між містами різних держав. Цей рух стихійно виник ще на початку минулого століття, але  навіть у роки Другої світової війни не припинявся, почався процес пошуку і контактів на рівні міст і громад,  набув значного широкого і вагомого розвитку  вже по її завершенні.

Згодом об’єднував понад 3 500 міст із більш ніж 160 країн світу. Місцеперебування організації  знаходилось у  Франції.


Емблема Всесвітня федерація поріднених міст являє собою два з’єднаних кільця, які означають союз, і розташований між ними ключ, що символізує у геральдиці місто.

З моменту свого створення Всесвітня федерація поріднених міст  відігравав важливу роль у розвитку різних напрямків співпраці між містами, головною метою  яких  стало зміцнення і всебічний розвиток мирних міжнародних відносин.

У 2004 році три міжнародні асоціації місцевих та регіональних органів влади – Міжнародний союз місцевих влад (IULA), Всесвітня федерація об’єднаних міст і Metropolis – домовилися про об’єднання для створення єдиної міжнародної організації на установчому конгресі. В результаті виникла нова організація –  «Об’єднані Міста і Місцеві Влади» (ОММВ) (англійською – United Cities and Local Governments, UCLG; французькою –  Cités et Gouvernements locaux unis, CGLU; іспанською –  Ciudades y Gobiernos Locales Unidos, CGLU).


Емблема Об’єднані міста та Місцеві влади (англ. – United Cities and Local Governments, UCLG).

Об’єднані Міста і Місцеві Влади  – міжнародна організація, що об’єднує міста, місцеві та регіональні органи влади і муніципальні асоціації по всьому світу, чия повсякденна діяльність включає проведення нарад мерів та інших місцевих і регіональних лідерів, реалізацію спільних багатосторонніх проектів з міжнародними інституційними партнерами, організацію міжнародних семінарів-практикумів з обміну досвідом в питаннях місцевих політик і практик, захист інтересів місцевих і регіональних органів влади в Організації Об’єднаних Націй.

З моменту заснування в 2004 році, головний офіс ОММВ знаходиться в Барселоні (Всесвітній секретаріат, Секції Регіони і Метрополіс), регіональні офіси знаходяться в містах Бразиліа, Брюссель, Стамбул, Джакарта, Казань, Ла-Пас, Оттава і Рабат. Як найбільша організація субнаціональних урядів у світі, яка налічує понад 240 000 членів в більш ніж 140 країнах-членах ООН, ОГМВ де-факто представляє більше половини населення світу по всьому світу і своїм завданням бачить «бути єдиним голосом і захисником світового демократичного місцевого самоврядування».

«Цілі сталого розвитку» (ЦСР), відомі також як «Глобальні цілі сталого розвитку» — ключові напрямки розвитку країн, що були ухвалені на Саміті ООН зі сталого розвитку. Вони замінили «Цілі розвитку тисячоліття», термін яких закінчився наприкінці 2015 року. Цілі сталого розвитку  ухвалені на період від 2015 до 2030 року і нараховують 17 Глобальних цілей, яким відповідають 169 завдань.


Цілі сталого розвитку (Sustainable Development Goals)  –  «Концепція досягнення кращого та більш стійкого майбутнього для всіх людей та світу до 2030 року». Мета № 11- «Сталий розвиток міст і громад».

Офіційний документ (резолюція) Генеральної Асамблеї ООН «Перетворення нашого світу: Порядок денний в області сталого розвитку на період до 2030 року» (англ. Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development), від 25 вересня 2015 року, оголошує новий план дій, метою якого є виведення світу на траєкторію сталого та життєстійкого розвитку.

Організація добилася включення Мети № 11- «Сталий розвиток міст і громад» в Порядок денний на період до 2030 року, об’єднує кращі місцеві практики в плани дій, регулярно надає оновлену інформацію про хід роботи і пропозиції Політичному форуму високого рівня зі сталого розвитку.

«Цілі сталого розвитку» (ЦСР, відомі також як Глобальні цілі) — ключові напрямки розвитку країн, що були ухвалені на Саміті ООН зі сталого розвитку.

Вони замінили Цілі розвитку тисячоліття, термін яких закінчився наприкінці 2015 року. ЦСР ухвалені на період від 2015 до 2030 року і нараховують 17 Глобальних цілей, яким відповідають 169 завдань.

Програма роботи організації фокусується на:

Підвищенні ролі і впливу місцевого самоврядування і його представницьких організацій в глобальних процесах;

Трансформації себе в базовий інфраструктурний елемент підтримки демократичного, ефективного, інноваційного місцевого самоврядування, близького до громадянина;

Забезпеченні ефективної та демократичної організації глобальних процесів.

ФОТО 4. Цілі сталого розвитку (Sustainable Development Goals)  –  «Концепція досягнення кращого та більш стійкого майбутнього для всіх людей та світу до 2030 року». Мета № 11- «Сталий розвиток міст і громад».

Вже понад 60 років Уманське міське товариство дружби з зарубіжними країнами проводить свою активну діяльність. Перші кроки у цьому напрямку було зроблено ще 24 травня 1961 року, коли Умань стала відділенням на той час організації «Радянський Союз – Франція». Взаємостосунки між Уманню та Францією своїм корінням заглиблюються у далеке минуле, слід нагадати, наприклад, таку історичну деталь, що поширенню в Західній Європі інформації про історію, культуру, географію України сприяла праця французького військового інженера та картографа Гійома Левассера де Боплана «Опис України».  Перебуваючи на польській службі протягом 1630 – 1647 років, він працював на українських землях, керував будівництвом замків. З перебігом виконання цього плану на степовому прикордонні України виникла ціла мережа укріплень. Гійом де Боплан впродовж 16- 17 років мандрував Україною, в тому числі і Уманщиною, досліджуючи та вибираючи необхідні місця для зведення фортець і різного роду перешкод для затримання ворога.

З 1963 року, з ініціативи Всесвітньої федерації поріднених міст (ВФПМ), в останню неділю квітня відзначається Всесвітній день поріднених міст.

У 1965 році наше місто вперше відвідала делегація французького міста Ромійї-сюр-Сен.

А підписання першої Угоди про партнерські стосунки з містом Ромійї-сюр-Сен відбулося у 1967 році, це сталося  29 листопада у міській думі Ромійї, на території Франція, де, власне, і був підписаний Протокол Дружби і який скріпили підписами та печатками міст-побратимів, свій підпис поставив мер французького міста Моріс Камюзе.

Колишній мер порідненого французького міста Ромійї-сюр-Сен, ініціатор поріднення з Уманню на початку 70-х років ХХ століття. Очолював муніципальну раду міста Ромійї-сюр-Сен до листопада 1984 року. Учасник французького Руху опору(макі), автор книги-спогадів про події Другої світової війни.


Колишній мер французького міста Ромійї-сюр-Сен, ініціатор поріднення з Уманню  – Моріс Камюзе.

Рух Опору у Франції або Французький (внутрішній) опір (фр. Résistance intérieure française) — рух опору, організована протидія проти окупації Франції нацистською Німеччиною в період Другої світової війни (1940—1944 роки). Українці, які у той час знаходились у Франції, брали саму активну роль у боротьбі з нацистами.

Як підкреслив вітчизняний письменник і краєзнавець Олег Олійників у своїй статті «Українці на фронтах Другої світової», – «У серці Європи бився з окупантами героїчний французький народ. Саме там народився європейський антифашистський рух. Назву «Рух Опору» йому дали двоє молодих учених: українець Анатолій Левицький та естонець Борис Вільде. Ця двійка антифашистів започаткувала й видавала нелегальну газету під назвою «Резистанс». У лютому 1942 року їх розстріляло гестапо.

Несподівано для цілої Франції знамено боротьби супроти фашизму здійняли в’язні табору «Бомон». У ньому було дуже багато вихідців з Вінниччини. Готував повстання комітет на чолі з лейтенантом Василем Пориком, який згодом став національним героєм Франції. За неї він і віддав своє життя.

Звитяжців табору «Бомон» наслідували приречені в таборі «Пельтерс». У ньому діяв підпільний осередок під назвою «Удар по ворогові» під орудою українця з Криму Григорія Трохименка.

Загалом же в роки Другої світової війни на теренах Франції діяло 60 партизанських загонів, сформованих з вихідців колишнього СРСР. Три чверті їх особового складу були українцями. Два загони очолювали сини України.

А до складу Центрального комітету радянських полонених, створеного 1943 року в Парижі, входили і наші краяни, відповідальним секретарем був вінничанин М. Слобідський, завідувачем кадрами — І. Скрипай з Черкас.

Великої шкоди окупантам завдавали загони імені М. Щорса під орудою Йосипа Калиниченка з Київщини, вінничанина Михайла Бойка, якого французи називали «Гран Мішель», та «загін Віктора», який отримав назву на честь свого командира Віктора Олексієнка з Чернігівщини.

Серед бійців-антифашистів Франції було багато й відчайдушних українок. Це і розвідниця киянка Валентина Руденко із загону «Батьківщина», і зв’язкова Василя Порика Галина Томченко, родом з подільського села. А в одному з українських партизанських загонів воювало аж 37 дівчат з-над Дніпра».

Звання «Почесний Громадянин м. Умань» присвоєно Морісу Камюзе рішенням Уманського міськвиконкому від 22 жовтня 1980 року № 538.

За великі заслуги в пропаганді ідей миру та дружби між французьким і радянськими народами, особистий внесок в розвиток дружніх зв’язків між містами Ромії-сюр-Сен(Франція)  і Уманню, а також в зв’язку з 20-річчям встановлення дружніх зв’язків.


Знак відзнаки Уманської міської ради «Почесний громадянин м. Умань». Відзнака започаткована рішенням Уманської міської ради від 15 серпня 1996 року № 3.1 – 10/22.

У 1982 році  Уманська міська рада депутатів трудящих і муніципалітет міста Ромії-сюр-Сен підписали Договір про поріднення. Так починалася нова сторінка в історії міжнародної співпраці нашого міста з країнами світу.

Ромії-сюр-Сен (фр. Romilly-sur-Seine) — муніципалітет у Франції, у регіоні Гранд-Ест, департамент Об. Об — один з перших 83 департаментів, утворених під час Великої французької революції в березні 1790 р. Виник на території колишньої провінції Шампань.

Муніципалітет розташований на відстані близько 110 км на схід від Парижа, 70 км на південний захід від Шалон-ан-Шампань, 36 км на північний захід від Труа.

До 2015 року муніципалітет перебував у складі регіону Шампань-Арденни. Від 1 січня 2016 року належить до нового об’єднаного регіону Гранд-Ест.

З 2003 року громадяни України та іноземних держав, які внесли значний особистий внесок в справу поріднення та міжнародних зв’язків, нагороджуються Знаком відзнаки  виконкому Уманської міської ради та міського товариства дружби “Умань-поріднення”


Знак відзнаки виконкому Уманської міської ради та міського товариства дружби “Умань-поріднення”. Відзнака започаткована рішенням виконкому Уманської міської ради від 25 вересня 2003року № 495.

В червні 2013 року засоби масової інформації повідомили про те, що в Умані триває культурно-мистецький проект «Умань – культурна столиця України» започаткований народним депутатом України Антоном Яценком. Також підкреслювалось – днями в місті відбулося свято французької культури «Французька весна в Умані».

А вже 8 червня 2013 року в рамках проекту в Уманській картинній галереї відкрилася виставка фото світлин всесвітньовідомого французького фотографа минулого століття Робера Дуано «Свято».  

Робер Дуано (1912- 1994 рр.).– знаменитий французький фотограф, якого вважають одним з найкращих фотографів ХХ століття, а його фотографії увійшли до переліку творів мистецтва.


Червень 2013 року. Фрагмент виставки французького фотографа Робера Дуано в Уманському Художньому музеї (картинна галерея) – відділ  Уманського краєзнавчого музею.

Свого часу його фото світлини передруковували мільйонним тиражом, а виставки відвідували тисячі людей.

«Відкриття виставки відомого французького фотографа в Умані – це початок циклу вернісажів відомих митців, художників, артистів з різних країн світу, з якими матимуть змогу ознайомитися жителі міста в рамках культурно-мистецького проекту «Умань – культурна столиця України», – зазначив під час відкриття народний депутат Антон Яценко.

В Україні виставка картин цього художника проходила лише в Києві та Умані.

Народний депутат України Антон Яценко подякував послу Франції в Україні Алену Ремі за підтримку в організації даної виставки в Умані.

Також ЗМІ повідомляли, що Антон Яценко пообіцяв встановити у міському парку символ Франції -мініатюрну Ейфелеву вежу. Також в рамках свята в Центральному парку міста відбувся концерт популярної французької пісні.

5 липня 2013 року Умань відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в України Ален Ремі.

Журналістка газети «Черкаський край» Ольга Даниленко у своїй статті «Парк «Софіївка» – це український Версаль» (саме так сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в України, відвідавши Умань), яка була опублікована 8 липня 2013року, підкреслювала: «Не здивуєш Умань іноземцями, але приїзд представницької делегації на чолі з надзвичайним повноважним послом Франції в України Аленом Ремі став для міста подією.


 Липень 2013 року. Перший заступник міського голови Віблий Володимир Мартинович,  Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в України Ален Ремі, Президент Асоціації «Україна-Франція», директор інституту філософії НАН України академік Мирослав Попович.

–   Давно хотілось побувати в Умані, – сказав пан Ремі. – Місто відоме в Європі, зокрема у Франції, своїм знаменитим дендропарком «Софіївка» і паломництвом хасидів. Крім того, Умань єднає давня дружба по лінії народної дипломатії з французьким містом Ромійї-сюр-Сен. Міста стали побратимами більше 50 років тому. Дружба випробувана історією і часом. Ми хочемо додати цьому  спілкуванню нового дихання, нових форм співробітництва. І, щоб знати країну, мало знайомства зі столицею. Треба бувати в маленьких містах, селах, бачити, як живуть і працюють люди в глибинці.      

–  А цей край – квітуча чорноземна смуга між Поліссям і Спеповою зоною – це і є справжня споконвічна Україна, де зароджувалась національна культура, – зазначив президент Асоціації «Україна-Франція», директор інституту філософії НАН України академік Мирослав Попович, який також побував того дня в Умані.

Після офіційного прийому у міськвиконкомі заступник уманського міського голови, депутат обласної ради Галина Кучер знайомила показала гостям Умань. І всюди гості переконувались, що в маленького українського міста багато спільного з французькою культурою і економікою. В уманській гімназії та педагогічному університеті вивчають французьку мову. В картинній галереї в рамках фестивалю «Французька весна» триває виставка робіт відомого фотохудожника  Роберта Дуано. В асортименті хлібокомбінату є французькі круасани, а у Ромійї-сюр-Сен печуть булочки і пряники за уманськими рецептами. Під  час прогулянки алеями «Софіївки» гості дізналися, що про  дивовижний уманський парк в Європі вперше почули завдяки французам: у 1815 році приятель родини Потоцьких письменник Огюст де Лагард переклав поему Станіслава Трембецького «Софіївка», а ілюстрували книгу офортами художника Вільяма Аллана.


Липень 2013 року. Перший заступник міського голови Віблий Володимир Мартинович,  Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в України Ален Ремі, заступник Уманського міського голови, Народний депутат обласної ради Галина Михайлівна Кучер.

«Уманчанам є чим гордитися,- сказав Ален Ремі. – «Софіївка» – унікальний парк. Це український Версаль – так можна сказати, якщо порівнювати його з парковими ансамблями Західної Європи, нашої Франції».

Побували гості в хасидському мікрорайоні міста, в пантеоні цадика Нахмана – питання  іудейського паломництва цікавлять Алена Ремі, адже до приїзду в Україну сім років він був на дипломатичній роботі в Ізраїлі.  Програмою візиту  делегації також передбачалось ознайомлення з уманським тепличним комбінатом. Оглянувши сучасне виробництво екологічно чистої овочевої продукції, посол зазначив, що за таким бізнесом –  майбутнє, економічне благополуччя України».


5 жовтня 2013 року. На День міста, який традиційно відзначається в  першу суботу жовтня, Народний депутат України Антон Яценко подарував жителям Умані  Ейфелеву вежу, яка була встановлена за ініціативи народного депутата в Центральному парку міста. Висота вежі майже  3,5  метри. Інформаційне джерело – Умань Інфо. «Народний депутат подарував уманчанам Ейфелеву вежу». 6 жовтня 2013.( http://uman.info/ua/news/narodnyy-deputat-podaruvav-umanchanam-eyfelevu-vezhu–6324).

Місто Умань має договори про співпрацю і поріднення з 14 містами 10 країн світу. Це такі міста і такі країни:

Ромії-сюр-Сен (Франція)

Девіс (США)

Мілфорд-Гейвен (Велика Британія)

Хаапсалу (Естонія)

Ланьцут (Польща)

Гнєзно (Польща)

Шпротава (Польща)

Ченстохова (Польща)

Ботошани (Румунія)

Ашкелон (Ізраїль)

Нацарет-Іліт (Ізраїль)

Цфат (Ізраїль)

Радвилішкіс  (Литва)

Батумі( Грузія)

Умань також співпрацює з містами:

Курник (Польща)

Познань (Польща)

Допєво (Польща)

Домбров (Польща)

Лешно (Польща)

Шрем (Польща)

Сорія (Іспанія)

Містами-побратимами стали й українські міста:

Хмільник,

Кам’янець-Подільський,

Тернопіль,

Міжнародна співпраця продовжує  розвиватися і сьогодні, набуває нового географічного розширення.

Згідно інформації, розміщеної на сайті Виконкому Уманської Міської Ради в місті Умань, Виконавчий комітет Уманської міської ради став учасником товариства Українсько-Китайської дружби.


Уманський міський голова Ірина Григорівна Плетньова  під час офіційної зустрічі з президентом громадської спілки «Товариство українсько-китайської дружби» Олегом Ситником.

4 червня 2021 року в рамках Меморандуму про співпрацю між виконавчим комітетом Уманської міської ради, Уманським міським товариством дружби з зарубіжними країнами та громадською спілкою «Товариство українсько-китайської дружби» відбулась офіційна зустріч Уманського міського голови Ірини Плетньової з президентом громадської спілки «Товариство українсько-китайської дружби».


Фото Свідоцтва «Товариство українсько-китайської дружби»

У ході зустрічі міському голові було вручено свідоцтво, яке підтверджує, що Виконавчий комітет Уманської міської ради є дійсним учасником товариства Українсько-Китайської дружби.

Робота щодо співпраці та поріднення міста Умань з містом Чжанцзядзе провінція Хунань (Китай) продовжується. Триває робота і з іншими містами-побратимами.

ПРОДОВЖЕННЯ БУДЕ…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *